Excepționalii

Credem într-o societate bazată pe valori sănătoase. Sădim seminţele schimbării încă de pe acum, pentru a cultiva roadele unei lumi noi.

Susţinem tinerii talentaţi, pasionaţi de ceea ce fac, și care își doresc să transforme realitatea ce îi înconjoară cu responsabilitate, determinare și dăruire. Pentru aceștia am creat Excepţionalii, un program național centrat pe educația prin valori, care inspiră prin oameni-model, facilitează interacțiunea cu mediul de afaceri, promovează inovația socială, oferă sprijin pentru incluziune socială şi pune bazele comunităţii liderilor de mâine.

O etapă din viaţa unui tânăr în formare, este şansa de a intra în comunitatea celor care își scriu viitorul. Ne adresăm tinerilor Excepționali care investesc în ei inșiși, celor care își doresc să aibă impact pozitiv asupra bunăstării lor și a celorlalți.

„Oamenii care sunt suficient de nebuni să creadă că pot schimba lumea, sunt chiar cei care o creează.”

Steve Jobs

Tinerii Excepționali sunt noua generație de inovatori.

Împreună cu celelalte generații, pot transforma România într-o societate bazată pe valori sănătoase.

Într-o lume a schimbărilor exponențiale, suntem cu toții exploratori. Astăzi, mai mult decât oricând, este momentul descoperirilor și inițiativelor îndrăznețe. Partea faină a lumii în care trăim în prezent este că nu a fost niciodată mai ușor să faci lucruri remarcabile! Trebuie doar să fii curios și să te bizui pe lucrul colaborativ, multigenetrațional.

Excepţionalii este un proiect de dezvoltare personală și antreprenorială pentru liceeni, care combină ateliere interactive, întâlniri cu specialiști din domenii diverse și învățare prin experiențe ancorate în realitate. Cu acest program, construim premizele coagulării comunității liderilor de mâine și a antreprenorilor care găsesc soluții creative și practice la provocările sociale actuale.

Cui de adresăm?

  • 60 participanți // tineri adolescenți, cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, elevi de liceu // nivel național // tineri curioși - oameni de valoare - care excelează în domeniile lor de activitate și creează schimbări pozitive în comunitate; Tineri care au înclinație pentru antreprenorial social și de business, cu talent cultural, preocupați de dezvoltare personală/școlară/academică/de carieră și interesați de inovația tehnologică

  • 300 - 1.000 tineri, contributori sau participanți în cadrul proiectelor Step Up inițiate și implementate de cei 60 excepționali, în comunitățile lor

  • 6 - 12 companii, care își deschid porțile pentru a interacționa cu Excepționalii

  • 24 antreprenori și specialiști în afaceri, care le povestesc Excepționalilor cum stă treaba cu inovația și creativitatea în antreprenoriat/intraprenoriat

  • 6 - 10 mentori // Alumni Școala de Valori și reprezentanți din business, care vor mentora și acompania Excepționalii în procesul de implementare al proiectelor

Obiectivele programului online

Să introducem conceptul de inovație socială, de business și incluziune prin educație în mintea și comportamentul adolescenților Excepționali din România.

Să instigăm tinerii să învețe cum să învețe pe perioada întregii lor vieți, educație prin valori și centrare pe dezvoltarea competențelor de care au nevoie în secolul 21, pentru a face față viitorului hiper-digital.

Să-i echipăm pe adolescenți cu abilități practice cu care aceștia învață să creeze proiecte cu impact social în comunitățile în care s-au născut, trăiesc și se dezvoltă.

Să contribuim la coagularea unor comunități multidisciplinare formate din adolescenți care au abilități complementare și care își doresc să producă transformări profund sănătoase în societatea românească.

Activități online și timeline // ediția 2020-2021

Tabără de inovație și dezvoltare personală

Ateliere online de educație centrată pe valori: noțiuni de intraprenoriat și antreprenoriat, inovație și creativitate, inițiativă și leadership.

3 ateliere; 4 ore/atelier

Societatea civilă are nevoie de oameni agili, inovativi, creativi, generoşi și capabili să dezvolte proiecte de impact, oameni care să facă mişcări transversale pentru a ieşi din cercul luptei pentru supravieţuire, depăşind blocajele și încurajând colaborarea. Mai mult chiar, comunitățile au nevoie de cetățeni responsabili, cărora le pasă de nivelul bunăstării concetățenilor lor și găsesc soluţii viabile la problemele identificate în societate.

Leadershipul presupune identificarea unui nou set de valori, bazate pe succes, prosperitate şi o atitudine constructivistă. Succesul este predictibil şi pentru a-l obține este esențialprivești în perspectivă şi să-ți stabilești obiective înalte. Succesul este planificat din interior şi porneşte de la credinţele personale. Dacă îţi schimbi credinţele ai șansa să îţi creezi propria viaţă!

Vizite virtuale în companii // incursiune în lumea businessului

O zi în care tinerii intră în tururi virtuale în companii/corporații pentru a interactiona cu oamenii și se familiariza cu domeniul de care sunt interesați/pasionați.

6 - 10 companii partenere

Bibliotecă Vie

Evenimente online în cadrul cărora participanții au ocazia să întâlnească oameni inspiraționali și să asculte povești cu tâlc de la antreprenori de succes și specialiști din mediul public/privat.

3 evenimente tip Bibliotecă Vie

Cu aceste evenimente, dorim să răspundem unor întrebări și curiozități care relaționează cu societatea civilă și piața muncii într-un mod direct și foarte personal. Bibliotecarii, respectiv cărțile nostre vii sunt oameni din companiile partenere care vor putea povesti despre parcursul lor academic și profesional.

Invitații noștri sunt oameni care au preocupări, talente, pasiuni și interese în anumite domenii: medicină, arhitectură, cercetare, inginerie, antreprenoriat, comunicare, psihologie, politică, sport, dans, muzică, ecologie, explorare în natură, filozofie, relații internaționale etc.

Tocmai pentru că și-au luat permisul Excepționalii ca să pășească în acest spațiu experiențial, tinerii vor avea ocazia să răsfoiască lectura pusă la dispoziție și purta un dialog cu bibliotecari care le vor putea recomanda lecții de viață trăite chiar de aceștia. În Excepționalii, tinerii vor găsi un loc unde pot să fie doar ei cu paginile cărții pe care o vor deschide. Astfel, vor putea învăța lucruri surprinzătoare de la oameni pe care nu-i cunosc, despre care au auzit sau nu neapărat, pot să vadă lumea prin alte lentile, pot să descopere noi perspective care să îi inspire să viziteze tărâmuri noi ale cunoașterii.

Educație pentru Leadership Comunitar

Ateliere online dezvoltare abilități pentru coagulare de comunități de învățare și management de proiect pentru organizare evenimente de mobilizare a comunității locale.

10 ateliere; 4 ore/atelier

Cu acest modul vizăm consolidarea dezvoltării economice şi comunitare, precum şi stabilirea impactului durabil obţinut prin implicarea reală a tinerilor.

Proiecte Step Up

Împarțiți pe echipe în funcție de localități și cu susținerea mentorilor din Școala de Valori și a reprezentanților din companii, Excepționalii gândesc și implementează proiecte de impact în comunitățile în care s-au născut/trăiesc. Astfel, vor învăța să își vândă ideile, să atragă fonduri cu scopul de a crește bunăstarea comunității lor.

10 echipe; 6 Excepționali/echipă

Finanțare proiecte Step Up

Fiecare echipă va primi capital financiar în valoare de 200 Euro pentru implementarea proiectului. KPIs: triplarea finanțării, impacr asupra 300 tineri din comunitate, TBD nr. ore voluntariat, TBD nr. ore educație centrată pe valori pentru copii mai mici sau tineri dezavantajați etc.

1 echipă câștigătoare

La finalul perioadei de implementare, juriul va selecta proiectul câștigător conform criteriilor stabilite. Echipa câștigătoare va primi un premiu de 500 EURO. Celelalte 9 echipe vor beneficia în continuare de mentorship de la Școala de Valori și reprezentanții companiilor partenere.

Atelierele online Educație pentru Leadership Comunitar

Mizãm pe însușirea fenomenului de comunitate ca valoare personalã și ca o competențã socialã.

Comunitatea localã constituie unitatea de baza a națiunii. Similar pieselor de puzzle, comunitãțile reflectă imaginea societãții în ansamblu. Importanța dezvoltãrii comunitãții este incontestabilã, iar forța motrice a evoluției acesteia considerăm că sunt tinerii. În contextul actual, leadershipul trebuie să fie preluat de generația în creștere, grație agilității, gradului mare de receptivitate la schimbare și flexibilității în gândire, deschiderii la nou, abordării constructiviste.

#1 Educațional // cum să promovăm educația centrată pe valori în societate.

#2 Resurse Umane și organizare internă // cum ne motivăm membrii comunității să contribuie // abordare intergenerațională.

#3 Aplicații la diverse linii de finanțare // cum atragem bani sau resurse materiale pentru finanțarea proiectelor comunității // pe cine cointeresăm să contribuie la creșterea bunăstării oamenilor și a societății.

#4 Fundraising și vânzări // cum ne auto-finanțăm // cum atragem cele mai potrivite finanțări care să ne ajute să îmbunătățim infrastructura necesară educației centrate pe valori la nivel de societate.

#5 Relații Publice // cum ne promovăm o imagine pozitivă a comunității și cum să comunicăm eficient cu elevii, profesorii, părinții și membri comunității pe care o reprezentăm și cu cei din mass-media.

#6 Cercetare // cum să aflăm nevoile membrilor cumunității // cum răspundem unor nevoi reale.

#7 Imagine // cum să realizăm materiale de identitate vizuală, utilizarea unor softuri de editare foto/video (Adobe Phostoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign etc.).

#8 IT // cum să administrăm un site de promovare, noțiuni elementare de WordPress și HTML pentru creșterea vizibilității inițiativelor în comunitate și atragerea unor alți contributori.

#9 Legislativ și secretariat // actele aferente comunității (dacă este cazul), administrarea internă și financiară a comunității // lucrul cu bugetele.

#10 Leadership și management al proiectelor // implementarea proiectelor din punct de vedere al gestiunii resurselor și voluntarilor.

Proiecte inițiate de participanții Excepționali în proiectele Step Up

  • proiecte implementate în edițiile anterioare // 2016 - 2018: AMC Fest; Trust Up; Meet The Backstage; One more step; Jungla Maturității; Do Your Thing; Spark Plug; Provocarea #V2; La Obiect; Opportunity Weekend; HeRo; vremsafim.ro; iEmoții; The Change Hub; Jucând cu fricile; Evolve; Știm; Compass; Big Pie; Pași către succes; I would like to be…; Festiart; Grow Up Yourself; Open Day Rosetti; Eveniment de Inițiere pentru ”boboci”.

  • câteva dintre aceste proiecte sunt deja la a treia sau a partra ediție

  • 60% dintre Excepționali s-au implicat în implementarea acestor proiecte

  • aproximativ 10.000 ore de voluntariat, în șase ani de proiect

  • 500 ore de educație centrată pe valori pentru aproximativ 6.000 de tineri, în toate edițiile step up anterioare.

Ce spun participanții din Excepționalii

“Am ajuns a doua oară la Excepționalii și mi-am întrecut din nou toate limitele, am învățat fiind mirată de cât de mult pot învăța, am cunoscut alți oameni frumoși și am descoperit o nouă echipă. De data aceasta, eram împărțiți mai bine în regiune, Neamț, Vaslui și Bacău. Provocarea s-a repetat, proiect educațional pentru tinerii din comunitățile noastre.”

Anamaria Holotă, participantă în Excepționalii ed. 2017

“Am aflat mai multe despre mine și cei din jur, am descoperit de ce sunt capabil, ce vreau să dezvolt la mine în viitor și am învățat adevărata valoare a cuvântului excepțional. Din punctul meu de vedere, cel mai dificil moment a fost când a trebuit să îmi aleg o echipă sau să creez una. Eram într-o situație limită, toata lumea din jurul meu își găsise colegi, iar eu stăteam pe scaun gândindu-mă ce să fac. Aici a intervenit gândirea matematică, mi-am înșirat avantajele și dezavantajele fiecărei echipe și apoi le-am suprapus cu ce vreau eu să fac. Uneori e mai bine să gândești schematic pentru a lua o decizie.”

Vali Sfecliș, din Suceava, participant în Excepționalii ed. 2018

Am întâlnit oameni minunați, care m-au inspirat și învățat că viața este grea dar frumoasă, că într-o zi pot să pierd tot, iar peste o săptămână două-trei să am de două-trei ori mai mult, dar mai ales că ambiția și creativitatea sunt esențiale în domeniul meu de interes.

Alexandra Tăbăranu, din București, participant în Excepționalii ed. 2019

Experiența mea în proiectul Excepționalii a fost una mixtă. Am întâmpinat multe provocăriși situații care în final m-au ajutat să mă dezvolt, am învățat lucruri care mă vor ajuta mult timp de acum înainte, dar am avut și momente în care am vrut să renunț, deoarece mă descurajau diferite situații. Uitându-mă înapoi la tot parcursul nostru în proiect, consider că mi-a fost și îmi va fi foarte benefic și că, trecând prin acele provocări, am învățat să mă descurc mai bine în situații care sunt destul de obișnuite în viața unui adult. Mi-a plăcut proiectul și mă bucur că am decis să particip la el.

Ioana Diana Cristea, din București, participant în Excepționalii ed. 2020